Nivåer på Visas kreditkort

För privatpersoner erbjuder Visa kreditkort på fyra olika nivåer. Utöver dessa finns även företagskort på två olika nivåer. 

Visa Classic

Classic är ”basnivån” där alla grundläggande kreditkortsfunktioner ingår. Dessa kreditkort är oftast gratis förutsatt att ett bankkonto öppnas hos kortutgivande bank. När bankerna erbjuder dessa kort presenteras de oftast utan tillägget ”Classic”. Ett exempel är OKQ8 Visa. 

Visa Gold

Gold är ett kreditkort som har fler förmåner än Classic och oftast inom resesegmentet. Det kan exempelvis vara bättre reseförsäkring, fler försäkringar samt rabatter hos allt från hotell till biluthyrare. Årsavgiften är i regel på några hundra kronor. 

Visa Platinum

Platinum är ett premiumkreditkort som vänder sig till personer med högre ”spend” än genomsnittet. Några vanliga förmåner är bonusprogram, tillgång till flygplatslounger samt självriskreducering på hyrbil. Platinum har ofta årsavgift på mellan 1000 – 2500 kronor. 

Visa Infinite

Infinite är det mest exklusiva kreditkortet från Visa. Det kan enbart tecknas på inbjudan av banken och kräver i regel att personen varit kund hos banken sedan tidigare. Bland de förmåner som ingår finns concierge service dygnet runt, omfattande tillgång till flygplatslounger och tillgång till Visa Luxury Hotell Collection

Prepaid-, bank- eller kreditkort

Visa erbjuder både prepaid-, bank- och kreditkort. Dessa skiljer sig åt både gällande varifrån pengarna dras samt vilka förmåner som ingår. 

Prepaid  

Med så kallade prepaid-kort behöver pengar sättas in på kortet innan betalning sker. Det kan exempelvis ske via Swish. Det ingår inget bankkontonummer vilket innebär att banköverföring till eller från kortet inte är möjligt. Vid betalning minskas saldot direkt och aktuellt saldo går att se genom inloggning i tillhörande app. 

Exempel: Rocker

Rocker är ett Visakort med tillhörande app. I appen finns flera privatekonomiska funktioner som exempelvis budgetering och kategorisering av inköp. Något kontonummer ingår inte.  

Bankkort  

Med bankkort kan pengar sättas in på kontot via exempelvis Swish eller överföring via ett bankkontonummer. Det är nämligen knutet till ett bankkonto vilket kan användas mer flexibelt än med ett prepaid-kort. Vid betalning dras pengarna direkt från kontot eftersom det inte ingår någon kredit. Flera banker i Sverige erbjuder Visakort som är knutna till lönekontot. 

Exempel: Northmill 

Northmill är ett gratis Visakort som är kopplat till ett bankkonto hos Northmill Bank. En stor fördel är att kortet varken har årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag. Därmed kan det användas helt utan avgifter även utomlands. Bankkontot kan även användas till andra ekonomiska tjänster. 

Kreditkort

I Sverige är det vanligare med kreditkort från Mastercard än Visa, men det finns ett par kortutgivare som använder Visas betalningsnätverk. Inköpen som sker med ett kreditkort samlas på en faktura som betalas månadsvis, antingen delvis eller till fulla beloppet. Betalas inte hela beloppet uppstår räntekostnad på resterande. Kreditkort har betydligt fler förmåner än Prepaid och Bankkort.  Läs mer om hur kreditkort fungerar

Exempel: Norwegian

Norwegiankortet är ett av de kreditkorten med bäst totalbetyg på Kreditkorten.com. Detta tack vare att det ingår ett bonusprogram och att kortet är utan årsavgift samt uttagsavgift. 

Svenska banker med Visa

I följande lista presenteras svenska banker som erbjuder Visakort. Vid varje bank ges minst ett exempel på debet- eller kreditkort från dem. 

  • Ikano Bank – Ikano Kort, Audikort, Skodakort
  • Klarna – Klarnakortet
  • Marginalen Bank – Marginalen Gold
  • Norwegian Bank – Norwegiankortet
  • Northmill Bank – Nortmill Visa
  • Nordea – Nordea Debet
  • OKQ8 – OKQ8 Visa
  • Skandia – Visa Bankkort

Säkerhet via Visa

I likhet med Mastercard har Visa ett flertal tekniska säkerhetsfunktioner som minskar risken för bedrägeri och felaktiga transaktioner. För privatpersoner märks detta via exempelvis följande fyra funktioner. 

Kortspärr – Om kortet stjäls eller tappas bort

Om ett Visakort blir stulet, eller tappas bort, ska det alltid spärras så fort som möjligt. Det sker primärt via den bank som ger ut kreditkortet, exempelvis OKQ8 eller Bank Norwegian. Bankernas spärrservice har öppet dygnet runt och telefonnummer kan ses via hemsidan. 

Visa kan även kontaktas på 020 160 4293 eller via chat. Personal på Visa kommer inaktivera kortet vilket innebär att det inte kan användas fram till att det aktiverats igen. De tar sedan kontakt med kortutgivande bank varpå ett nytt kort skickas ut inom några dagar. 

3-D Secure – Tvåfaktorauktorisering

3-D Secure (tidigare Verified by Visa) är en säkerhetslösning som används vid transaktioner online. Säkerhetsfunktionen är aktiverad automatiskt och alltså inget som kortinnehavaren behöver aktivera. I korthet innebär det att transaktioner behöver verifieras på flera sätt. Det kan exempelvis vara BankID, lösenord eller fingeravtryck. 

Zero liability – Bedrägeriskydd

Zero liability innebär att kortinnehavaren ”är skyddad mot obehörig debitering om du förlorar ditt Visa-kort, om det blir stulet eller används för bedrägeri…”. Skulle kortet bli stulet och en bedräglig transaktion uppstå kan alltså kortinnehavaren få tillbaka sina pengar. Detta förutsätter att kreditkort och kod har hanterats på ett säkert sätt. Regeln gäller inte på så kallade förbetalda kort. 

Kortreklamation

Vid exempelvis dubbeldebitering eller om en E-butik skickat fel produkt ska butiken först kontaktas och problem försöka lösas. Om butiken vägrar att återbetala beloppet kan ansökan om kortreklamation ske till kortutgivande bank. De kommer därefter, med hjälp av Visa, kräva tillbaka pengarna från butiken. Kortreklamation kan ske vid:

  • Inga varor, fel varor eller trasiga varor levereras vid E-handel
  • Ingen leverans av varor eller tjänst på grund av konkurs eller liknande
  • Dubbeldebitering
  • Debitering av abonnemang som redan har sagts upp

Betalningsalternativ med kreditkort från Visa

Betala med det fysiska kreditkortet i terminal, via mobil betalningslösning eller online med Click to Pay. Alltid med god användarvänlighet och säkerhet. 

”Blipp”

I likhet med andra kortutgivare, som exempelvis Mastercard och American Express, har kreditkort från Visa ”Blipp”-funktion. Det innebär att kontaktlös betalning kan ske genom att kortet hålls någon centimeter från betalningsterminalen. Vid kontaktlösa betalningar kan belopp upp till 400 kronor betalas utan att PIN-kod behöver anges. 

Mobila betalningar

Visakort kan användas för mobila betalningar via Apple Pay, Google Pay och/eller Samsung Pay. Det är däremot kortutgivande bank som godkänner, eller inte godkänner, dessa betalningsalternativ. Läs om hur kreditkortet registreras via följande guider:

Click to Pay

Click to Pay är en digital tjänst som gör köpprocessen ”konsekvent, enkel och säker”. Det innebär att kortnummer inte behöver anges vid onlinehandel utan enbart en digital verifiering. 

  1. RegistreraRegistrera dig till Click to Pay genom att ange namn och mailadress. I inloggat läge kan sedan kort registreras som önskas användas vid köp. 
  2. Betala – Om E-butiken visar symbolen   i kassan kan Click To Pay användas som betalningsalternativ. Tjänsten kommer då att användas vilket gör att varken lösenord eller kortnummer behöver anges. Enbart digital verifiering krävs. 
  3. Även med andra kort – Click To Pay kan användas med kort från Visa, Mastercard, American Express och Discover. Det sker på exakt samma sätt även om registrering av kreditkort kan ske på lite olika sätt. 

Fördelar – oavsett kreditkort

Oavsett vilket kreditkort från Visa som används ingår flera förmåner och funktioner. Nedan presenteras några av de vanligaste. 

Samarbete med Disney

Sedan januari 2025 har Visa och Disney ett samarbete som ger flera förmåner till personer med bank- eller kreditkort från Visa. Kortinnehavare kan få ”speciella upplevelser och erbjudanden som hela familjen kan uppskatta”. Upplevelser och förmåner som primärt nås via:

  • Disneyland i Paris
  • Disney Store EMEA
  • Disney Theatrical Group EMEA

Rabatter och erbjudanden presenteras oftast av den kortutgivande banken. På Visas hemsida finns enbart generell information om samarbetet. 

Reseförsäkring

Med de flesta, men inte alla, kreditkort från Visa ingår en kompletterande reseförsäkring. Det innebär att kortinnehavaren, och dess familjemedlemmar, är försäkrade förutsatt att resan betalats med kortet. Det kan exempelvis ingå:

  • Avbeställningsskydd
  • Ersättning för försenat bagage
  • Självriskskydd på hyrbil utomlands

Kom ihåg att det inte är Visa som är försäkringsgivare utan ett samarbetande försäkringsbolag, exempelvis Trygg-Hansa. På kreditkortets hemsida ska försäkringsvillkoren finnas samt instruktioner för hur ansökan om ersättning kan ske. 

Förmåner via kortutgivaren

Utöver förmåner via Visa, eller samarbetande försäkringsbolag, ingår nästan alltid förmåner via kortutgivaren. Det kan exempelvis se ut som följande:

  • Visa – Ger säkerhetsfunktioner, rabatter via Disney
  • Försäkringsbolag – Ger reseförsäkring med avbeställningsskydd
  • Kortutgivande företag – Ger bonusprogram, rabatter hos företaget, unika event

Support

Vid frågor om exempelvis kort, funktioner eller transaktioner ska kortutgivande bank primärt kontaktas. Önskas kontakt med Visa kan det ske via telefon dygnet runt:

Telefon: 020 160 4293

Vanliga frågor & svar

Var finns det bankomater som tar Visakort?

Använd Visa ATM Locator för att hitta bankomater som kan användas.

Finns det fördel att både ha Visa och Mastercard?

Ja, Riksbanken rekommenderar att privatpersoner har två kort, från olika kortutgivare. Detta för att öka möjligheten att kunna genomföra betalningar i kris eller krig.

Är Visa eller Mastercard vanligast i Sverige?

De flesta bank- och kreditkort som ges ut i Sverige är Mastercard. Det finns däremot ett flertal banker som valt Visa.

Vilket Visakort är bäst?

Några av de bästa Visakorten är Northmill, Norwegiankortet och Marginalen Gold. Detta beroende på vilka förmåner som prioriteras.

Är Visa ett kreditkort?

Visa är ett betalnätverk som används av både prepaid-, debet- och kreditkort.