Så undviker du valutapåslaget på kreditkorten

De allra flesta kreditkort har valutapåslag vid inköp i utländsk valuta. Men genom att teckna ytterligare ett kort går det att komma runt denna avgift…

Att betala med kreditkort utomlands har flera fördelar. Inte minst är det säkrare än kontanter samt kan ge rabatter på hotell och vissa försäkringar. Men det kommer med ett pris – valutaväxlingspåslaget.

På nästan alla kreditkort finns ett valutaväxlingspåslag som innebär att kortföretaget tar 1 – 2 % extra på varje inköp. Det kan låta som en låg summa men för de som är utomlands längre tid blir det relativt mycket. Skulle kortinköp ske för 40 000 kronor kommer 800 kronor betalas i valutaväxlingspåslag om kreditkortet har en nivå på 2%.

Undviks med Curve

Det finns ett flertal debetkort som varken har uttagsavgift eller valutaväxlingspåslag vid inköp utomlands. En lösning är därmed att ta med ett sådant på utlandsvistelsen. Nackdelen blir då att förmånerna som finns på kreditkortet inte kan utnyttjas. Då är lösningen med Curve ett bättre alternativ. Curve är en kort- och betalapp som fungerar på följande sätt:

  • Ladda hem Curve
  • Välj nivå – Standard är gratis och räcker för detta ändamål
  • Lägg in kreditkortet i appen och välj att det ska debiteras i SEK
  • Vänta in Curvekortet

Curve är inte ett traditionellt kreditkort eller debetkort. Det ingår nämligen ingen kredit och det är inte heller möjligt att föra över pengar till Curve. Istället debiteras alltid valfritt kort som är inlagt i appen.

  • Betala med Curvekortet
  • Kreditkortet, som är inlagt i appen, kommer debiteras
  • Se alla inköp på kreditkortsfakturan

Eftersom Curve inte har valutaväxlingspåslag, eller uttagsavgift, uppstår ingen kostnad när kortet används utomlands. Vid betalning debiteras, på en sekund, det inlagda kreditkortet i SEK. Det innebär att inte heller detta kort skapar något valutaväxlingspåslag.

Nivåer avgör förmåner

Curve Standard är gratis och med denna nivå går det att lägga in två kort. Med högre nivåer uppstår däremot månadskostnad men då ges även fler förmåner. Exempelvis ges bonus med Curve Black och Premium. Detta med 1% hos exempelvis ICA och Willys. Dessutom finns ingen begränsning för hur många kort som kan läggas in i appen m.m.

Eller kort utan valutapåslag

Ett alternativ är självklart att välja ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag. Däremot är utbudet mycket litet.

Collector Easyliving

Collector Easyliving presenteras av banken med att vara ”ett kreditkort för dig som ofta är på resande fot och vill slippa onödiga avgifter”. Det har visserligen inget valutapåslag men det finns andra avgifter att se upp med. Uttagsavgiften är på 3 % av beloppet som tas ut och minst 45 kronor. Dessutom kostar det 195 kronor även om det mycket ofta är gratis första året.

Ett bra kort för den som kommer att handla stora summor i utländsk valuta varje år samt inte kommer att göra kontantuttag.

Ett annat alternativ är att teckna ett debetkort. Det är nämligen mycket vanligt att debetkort är utan denna avgift. Det gäller exempelvis på:

  • F.C
  • Lunar
  • Revolut