Kreditkort med räntefri delbetalning

Ett kreditkort med räntefri delbetalning ger dig möjligheten att delbetala valfria inköp med en låg månadskostnad. Välj dessa kort om du ofta handlar på delbetalning och vill undvika kortets kreditränta.

Oavsett vilket kreditkort som används kan delar av fakturabeloppet skjutas fram till kommande betalningstillfällen. På så vis kan ”delbetalning” ske på inköpen. Men vid varje tillfälle betalas ränta.

Ett bättre och billigare sätt är att välja ett kreditkort med räntefri delbetalning. Välj själv vilka inköp som ska delbetalas, under hur lång tid och betala för detta en fast månadsavgift. Någon räntekostnad uppstår alltså inte oavsett vilken delbetalningstid som väljs.

Fördelar med räntefri delbetalning

Delbetalning på vad som helst

Oavsett vad som köps in kan delbetalning utnyttjas. Därmed behöver du inte förlita dig på att butiken erbjuder denna betalningslösning. Aktivera det på valfria inköp, på valfri delbetalningstid.

Mat, kläder, resor eller julklapparna? Vid större inköp kan det vara skönt att kunna betala en mindre summa varje månad istället för allt på en gång.

Ingen extra kreditupplysning

Många butiker erbjuder delbetalningsalternativ men om du väljer butikens alternativ kommer de ta en kreditupplysning samt belasta din kreditvärdighet.

Om du istället har ett kreditkort med tjänsten ”räntefri delbetalning” betalas inköpet som vanligt med kreditkortet och den beviljade kreditnivån belastas. Därmed behöver inte någon extra kreditupplysning ske.

Billigare än med ränta – och tydligare kostnad

Oftast är det billigare att använda den räntefria delbetalningen än att betala med den ränta som kreditkortet erbjuder. Dessutom blir det betydligt tydligare vilken kostnad som uppstår.

Är ni ett par kompisar som köper något tillsammans kan kostnaden delas upp över tid och alla vet exakt vilket belopp som behöver betalas. Med ränta blir det betydligt svårare att räkna ut exakt kostnad, dessutom oftast dyrare.

Kreditkort med räntefri delbetalning – Så fungerar det

  1. Gör ett inköp

Betala en vara eller tjänst med kreditkortet som vanligt. Detta inköp kommer därmed registreras av kreditkortsföretaget och synas på registerutdraget som ses i inloggat läge i app eller hemsida.

  1. Aktivera räntefri delbetalning

Aktivering av räntefri delbetalning sker via appen, eller via hemsidan, inom en viss tidsram. Exempelvis kan aktivering av alternativet behöva ske inom 30 dagar efter köp. Vid aktivering väljs att just det inköpet ska delbetalas samt under hur många månader delbetalningen ska ske.

  1. Administrativ kostnad

De kreditkort som har räntefri delbetalning har generellt en administrativ månadskostnad vid denna tjänst. Det kan exempelvis innebära att du betalar 59 kr varje månad som delbetalningen löper. Denna kostnad läggs på kreditkortsfakturan som skickas ut varje månad.

  1. Billigare än med ränta

Alla kreditkort har delbetalningsmöjlighet men då uppstår en kreditkortsränta. Fördelen med delbetalningen är att en fast summa betalas varje månad. Därmed kan det bli betydligt billigare, och tydligare, än att betala med delbetalning.

Se upp med…

Det finns två saker att vara uppmärksam på gällande denna tjänst.

Det finns alltid en beloppsgräns vilket innebära att inköpet måste vara inom det intervallet för att räntefria alternativet ska kunna aktiveras. Exempelvis att inköpet måste vara på 3000 kr – 20 0000 kr. Det gäller däremot per inköp och inte per vara. Kostar en vara 2800 kr kan det alltså vara smart att lägga till något för 200 kr för att därmed nå gränsen för delbetalning.

Vid delbetalning av småbelopp kan det bli dyrare än att betala via kreditkortets vanliga kredit. Att delbetala 3000 kr över 12 månader innebär en kostnad på 684 kr vilket är dyrt. Delbetalning är bäst vid högre belopp.

Kreditkort med räntefri delbetalning är bäst vid inköp på större belopp

Exempel – Så mycket billigare blir det

Räntefri delbetalning innebär att någon ränta inte betalas under de månader som delbetalningen sker. Däremot tar alla kreditkortsföretag ut en avgift för denna tjänst. Det blir ändå betydligt billigare än att använda kreditkortets ränta.

Olle köper en dator för 20 000 kr med sitt kreditkort. Han aktiverar räntefri delbetalning och betalar en administrativ kostnad på 59 kr per månad vilket är 684 kr på ett år. Det innebär ca hälften så låg kostnad som om han hade betalat med kreditkortsräntan (ca 15 %) under samma period.

FAQ

Går det att betala av delbetalningen i förtid?

Ja, det går alltid att betala av i förtid för att därmed undvika fler månadskostnader.

Finns det kreditkort med räntefri delbetalning och utan avgift?

Nej, i detta fall skulle kreditkortsföretaget erbjuda en helt gratis kredit vilket ingen gör.

Går det att ha flera delbetalningar igång samtidigt?

Ja, hos de flesta kreditkortsföretag går det att aktivera flera delbetalningar. Detta så länge som det totala beloppet inte överstiger din totala kreditnivå.

Har alla kreditkort räntefri delbetalning?

Nej. Alla kort har delbetalningsmöjlighet genom att delar av fakturabeloppet betalas och resterande skjuts fram. Men det är inte samma sak som räntefri delbetalning vilket innebär att exakt samma belopp betalas varje månad utan ränta men med en fast månadskostnad.